Hoe bereid je je entrecote

Dat gevoel van de perfecte entrecote, zacht en sappig van binnen en krokant van buiten – er gaat niets boven! Maar wat maakt juist dé perfecte entrecote? Het hangt vooral af van de bereiding ervan. Met deze tips kan je voortaan makkelijk de perfecte entrecote op tafel zetten.

De juiste temperatuur

Een goede voorbereiding is cruciaal. Begint met het op kamertemperatuur brengen van de entrecote. Laat het vlees voor minstens een uur uit de koelkast halen, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Zo voorkom je dat de binnenkant van de entrecote koud blijft en het eindresultaat niet gelijkmatig gebakken wordt.

Zout & kruiden

Voor de juiste smaakbeleving is het belangrijk om de entrecote te kruiden met zout of een speciaal kruidenmengsel. Dit doe je het best vlak voordat je het vlees gaat bakken. Het zout kan namelijk de sappen uit het vlees onttrekken, waardoor het droog en taai wordt. Wil je toch graag de kruidenmarinade inwrijven, dan moet je het vlees best 12 uur op voorhand insmeren.

De juiste bakwijze

Om te weten hoe lang je entrecote moet bakken, moet je rekening houden met de dikte van het vlees en vooral de gaarheid die jij verkiest. Gemiddeld heeft een 2 à 3 centimeter dikke entrecote ongeveer 2 à 3 minuten per zijde nodig om rood of rosé te bakken en 3 à 4 minuten per zijde voor medium rare. Schuif het vlees onder een aluminiumfolie en laat het vlees nog even rusten, zodat de sappen terugvloeien en het vlees mals blijft.

De juiste tools

Voor het bakken van een entrecote is een pan met een dikke en niet-klevende bodem ideaal. Vooral het ontstaan van een korstje is belangrijk en dat lukt het best wanneer het vlees niet voortdurend aan de pan blijft plakken. Daarnaast heb je een tang nodig om de entrecote met precisie om te draaien. Vergeet niet om ovenwanten te dragen, want de pan en het handvat worden gloeiend heet.

Experimenteer

Met de basistechnieken van het bakken van een entrecote, kan je zelf creatief zijn om de perfecte smaakcombinatie te creëren. Probeer bijvoorbeeld eens verschillende kruiden uit of maak een speciale marinade voor extra smaakervaring. Of ga op zoek naar de perfecte combinatie van groenten en aardappelen om je gerecht compleet te maken. Experimenteer er vooral rustig op los, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Je entrecote bereiden is een eenvoudig proces met de juiste technieken en tools. Laat het vlees goed op kamertemperatuur komen, kruid het en bak het vlees vervolgens op het juiste tempo en de juiste wijze. Graag zelf experimenteren en zo jouw eigen perfecte entrecote bereiden. Met bovenstaande tips ben je alvast op weg naar een geslaagd eindresultaat. Voor meer informatie kun je terecht op bijvoorbeeld The Meat Lovers.